Zielona herbata- zdrowie w filiżance
Surowiec stanowią młode liście (Theae viridis folium) i pączki liściowe z Camelia sinensis, które nie są poddawane procesowi fermentacji. W wyniku tego zielona herbata, zawiera najwięcej dobroczynnych polifenoli, będących głównym czynnikiem prorakowym herbaty. Głównym przedstawicielem polifenoli występujących w herbacie jest galusan epigalokatechiny (EGCG) a także galusan epikatechiny (ECG). Związki te wykazują działanie antyoksydacyjne, inhibicyjne w stosunku do enzymów kancerogennych (rakotwórczych) a także działanie antyangiogenne(zapobieganie tworzenia nowych naczyń krwionośnych , niezbędnych do rozwoju raka). Polifenole zielonej herbaty mają zdolność hamowania powstawania wielu chorób. Przeprowadzone badania in vitro potwierdziły wzmożoną ochronę przeciw komórkom raka.. Co ciekawe polifenole obecne w herbacie wykazują działanie wybiórcze, bez wpływu na zdrowe komórki. Inną korzystną właściwością polifenoli jest działanie antyoksydacyjne. Jako związki o działaniu przeciwutleniającym chronią wiązania łańcucha DNA przed rozszczepieniem powodowanym przez rodniki tlenowe. Ponadto zapobiegają przekształceniom związków chemicznych, które przedostały się do naszego organizmu, w pochodne kancerogenne.
Składnik CURRY, chroni nasze zdrowie
Kurkuma (Curcuma domestica syn. longa) - ostryż długi - jest to niezwykle interesująca tropikalna roślina, należąca do rodziny imbirowatych (Zingiberaceae). Występuje powszechnie w Indiach oraz na Półwyspie Malajskim. Bylina ta ma charakterystyczny bulwiaste kłącze oraz liście odziomkowe przypominające wyglądem imbir (Zingiber). Surowcem wykorzystywanym w lecznictwie jest kłącze (Curcumae longae rhizoma).
Do celów leczniczych używa się także kłączy z Ostryżu jawajskiego (Curcuma xanthorriza). Kurkuma jest także głównym składnikiem popularnej przyprawy curry.
Działanie lecznicze: żółciotwórcze, żółciopędne, rozkurczowe, pobudza miąższ wątroby oraz ułatwia wytwarzanie kwasów żółciowych. Działanie to warunkuje prawidłową funkcję pęcherzyka żółciowego, zapobiegając zastojowi żółci oraz tworzeniu się kamieni żółciowych. Substancja ta powoduje wzrost produkcji kwasu chenodeoksycholowego - naturalnego związku powodującego rozpuszczenie kamieni żółciowych. Kurkuma powoduje także wzrost produkcji soku trzustkowego. Kurkuma działa ponadto przeciwzapalne, regulujące trawienie, ochronne na wątrobę, obniżające poziom lipidów w surowicy krwi. Kurkuma wykazuje efekt przeciwwymiotny (szogaole, gingerole) w chorobie lokomocyjnej. Kurkumina jest także aktywna wobec niektórych bakterii np.: Mycobacterium tuberculosis, Vibrio cholerae, Salmonella typhi. Kurkuminoidy są także bardzo skutecznymi antyoksydantami, które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami tlenowymi.
Dieta śródziemnomorska - prawdopodobnie najzdrowszy model żywienie na świecie
Położenie geograficzne Grecji, Włoch, Hiszpanii i południowej Francji w rejonie Morza Śródziemnego, w ciepłym i wilgotnym klimacie, w znaczący sposób wpłynęło na nawyki żywieniowe mieszkańców tych krajów i to jak wykazały badania naukowe - z dobrym dla ich zdrowia skutkiem. Odnotowuje się tam najmniej przypadków choroby niedokrwiennej oraz zawałów serca. Średnia długość życia jest w tych okolicach najdłuższa. Mimo to dieta śródziemnomorska nie jest wcale uboga w tłuszcze, w rzeczywistości mieszkańcy tych krajów jedzą dużo więcej tłustych potraw niż Polacy czy pozostali Europejczycy. Podstawowa różnica to jaki tłuszcz jest spożywany. Dieta śródziemnomorska chroni przed zawałem serca, oraz innymi chorobami cywilizacyjnymi to znaczy, że jest modelowym żywieniem profilaktycznym. Dowodów na to dostarczyło przede wszystkim badanie porównawcze znane pod nazwą "Badanie Siedmiu Krajów".
W pierwszym z nich w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku dokonano w 16 populacjach z Japonii, Grecji, dawnej Jugosławii, Włoch, Holandii, Stanów Zjednoczonych i Finlandii porównania zwyczajów żywieniowych z umieralnością na chorobę niedokrwienną serca (ChNS) w okresie 10 lat.
Z obserwacji tych jasno wynikło, że w Grecji i we Włoszech, gdzie spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych było w owym czasie małe, natomiast ludzie spożywali duże ilości oleju z oliwek, zawały serca były rzadkością. W przeciwieństwie do krajów śródziemnomorskich i Japonii w tzw. krajach północnych, tj. Finlandii, Stanach Zjednoczonych i Holandii, gdzie spożywano dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i w konsekwencji tego wysokie było stężenie cholesterolu występowało najwięcej zgonów na zawały serca. Badanie Siedmiu Krajów weszło do klasyki badań nad przyczynami miażdżycy i jej powikłań (przede wszystkim zawału serca) i zawsze jest cytowane w publikacjach dotyczących związku żywienia z tą chorobą.
Reasumując, oto najważniejsze założenia diety śródziemnomorskiej:
- podstawę jadłospisu stanowią ryby morskie, owoce morza, białe mięso (kurczak i indyk), unikać należy natomiast mięsa czerwonego
- należy spożywać jak najwięcej świeżych warzyw, owoców (cytrusów, ale nie tylko), orzechów i roślin strączkowych, a także produktów zbożowych, oliwy z oliwek, świeżych ziół
- poleca się czerwone wino w niewielkich ilościach
- owoce morza, ryby, chude mięso
- potrawy przygotowuje się gotując, grillując, piekąc w foli lub na ruszcie. Unikać należy smażenia na tłuszczu, nie stosuje się ciężkich śmietan - zamiast nich lekkie jogurty, kefiry.
- wskazana jest eliminacja produktów przetworzonych, rafinowanych oraz ograniczenie pokarmów zawierających tłuszcze nasycone oraz tran Powinniśmy zatem zrezygnować z cukru, białego pieczywa, mąki białej, słodyczy, tłustych wędlin, śmietany, masła itp.
- chude produkty mleczne (kefiry, maślanki)
Oliwa z oliwek - niedoceniane właściwości zdrowotne
W ostatnim czasie znacznie wzrosło zainteresowanie oliwą z oliwek ze względu na jej właściwości zdrowotne i fakt, że stanowi ona jeden z głównych elementów diety śródziemnomorskiej - zdrowego żywienia w prewencji wielu schorzeń cywilizacyjnych. Oliwę uzyskuje się poprzez procesy mechaniczne, takie jak odwirowywanie, zgniatanie, wymywanie. W ten sposób dokonuje się oddzielenia części płynnej od części stałej (wytłoki). Bez względu na sposób uzyskiwania, oliwa z oliwek w tej fazie jest mętna i należy ją poddać procesowi filtracji. Ze względu na sposób uzyskiwania oliwy z oliwek klasyfikujemy ją następująco: Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia cechuje się przewagą kwasu oleinowego, który jest kwasem tłuszczowym jednonienasyconym (MUFA). Kwasy tłuszczowe jednonienasycone mogą pełnić ochronną rolę w profilaktyce miażdżycy i chorób serca, jako składnik zastępujący tłuszcze nasycone. Za korzystnym działaniem kwasów jednonienasyconych przemawiają niskie wskaźniki zachorowalności na chorobę wieńcową i miażdżycę wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Liczne badania wskazują, że dieta bogata w oliwę z oliwek hamuje rozwój miażdżycy tętnic i obniża cholesterol w surowicy krwi. Kwas oleinowy zmniejsza ryzyko utleniania lipidów w lipoproteinach (LDL i HDL) i w związku z tym zapobiega tworzeniu się płytek miażdżycowych...
Dlaczego warto jeść jagody?
- Spożywanie jagód zapobiega wahaniom poziomu cukru we krwi.
- Świeże owoce jagody są bardzo bogatym źródłem pektyn, które wykazują działanie korzystne w przewlekłych zaparciach. Pektyny jagody pod wpływem wody pęcznieją w jelitach ułatwiając przesuwanie masy treści jelitowej, a tym samym wypróżnienie.
- Jagody suszone ze względu na zawartość garbników są idealnym lekiem naturalnym stosowanym w biegunkach zarówno u niemowląt, dzieci oraz osób dorosłych. Garbniki oprócz działania ściągającego, wykazują działanie p/ bakteryjne w stosunku do bakterii E. Coli. Spożywanie dużych ilości jagód zapobiega rozwojowi oraz zwalcza robaki bytujące w układzie pokarmowym człowieka.
- Spożywanie jagód przyczynia się do eliminacji schorzeń bakteryjnych w jamie ustnej, w tym próchnicy. Szczególne działanie p/bakteryjne jagód jest wyraźne w przypadku infekcji bakteryjnych układu pokarmowego i moczowego. Zawarte w owocach antocyjany osłabiają aktywność patogenną bakterii.
- Spożywanie jagód podobnie jak żurawiny wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu moczowego człowieka. Owoce jagód zawierają w swoim składzie mieszaninę prozdrowotnych związków, które wykazują efekt synergistyczny. Głównym patogenem odpowiedzialnym za większość infekcji zarówno dolnych jak i górnych dróg moczowych jest E. coli. Antocyjany powodują oczyszczenie układu moczowego z bakterii E. coli. Jagody są zatem świetnym produktem, stosowanym w profilaktyce częstych infekcji dróg moczowych.
- Zawarte w owocach jagód flawonoidy, wykazują silne działanie p/zapalne. Obecne w jagodach garbniki są aktywne w stosunku do takich patogenów jak np. Helicobakter pylorii - głównej bakterii powodującej wrzody żołądka i dwunastnicy. Garbniki sprawiają, iż bakteria H. pylori traci zdolność adhezji tzn. przylegania do błony śluzowej żołądka.
- Uszczelnienie naczyń krwionośnych w wyniku przeciwdziałania degradacji włókien kolagenowych naczyń, a w związku z tym polepszenie krążenia obwodowego.
- Zapobieganie wystąpieniu żylaków a także hemoroidów.
- Poprawa parametrów reologicznych krwi tj. zmniejszenie gęstości i poprawa przepływu krwi.
- Dotlenienie komórek mózgowych - korzystny efekt w stosunku do krążenia mózgowego, zapobieganie zawrotom głowy, szumom w uszach.
- Jagody zapobiegają zatorom tętnic.
- Zawarte w owocach jagód flawonoidy blokują w organizmie związki kurczące naczynia krwionośne - regularne spożywanie jagód to doskonała profilaktyka nadciśnienia tętniczego.
- Jagody zapobiegają udarom mózgu.
Napoje typu cola wpływają negatywnie na stan układu krążenia
Napoje typu cola należą do najbardziej znanych napojów na świecie. W skład ich wchodzi koncentrat uzyskany z orzeszków drzewa cola ( Cola acuminata). Proces produkcji jest objęty ścisła tajemnicą. Oprócz koncentratu, napoje te zawierają wanilinę, karmel, cukier, kwas fosforowy. W 100 ml napoju zawarte jest 10 g sacharozy , ok. 12 g kofeiny. Taka ilość napoju dostarcza 45 kcal. Negatywne oddziaływanie spożywanych tego typu napoi, odbija się negatywnie na zdrowiu. Związane jest to m.in. z zawartością cukru i kofeiny. Wypijanie 1 puszki napoju dziennie to dodatkowe 150 kcal , co koreluje z pojawieniem się otyłości wśród osób nadużywających napojów typu kola
Pistacje a zdrowie serca
Pistacje są cennym źródłem witamin i związków mineralnych jak również wielu fitoskładników . Cechują się wysoką zawartością potasu, zawierają karotenoidy, np. luteinę i zeaksantynę. Dzięki wielu tym składnikom mają silne właściwości przeciwutleniające istotne w procesach miażdżycowych. W badaniach wykazano korzystne działanie tych substancji zawartych w pistacjach na serce poprzez obniżanie poziomu „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów.
Stwierdzono, że w grupie spożywającej średnio 67 gramów pistacji dziennie poziom trójglicerydów uległ redukcji o ponad 10%.
Kapusta, brokuły, brukselka, kalafior - aktywny składnik chroni przed rakiem
W rodzinie Brassicaceae, do której zaliczamy dobrze nam znane warzywa takie jak brokuły, brukselka, kapusta, kalarepa czy kalafior, występują związki zwane glukozynolatami. Głównym związkiem należącym do glukozynolatów jest indol 3-karbinol, który wykazuje działanie antyestrogenne, antykancerogenne, prowadzące do zmniejszenia ilości gruczolaków macicy oraz zmian nowotworowych piersi. Ponadto indol 3-karbinol wykazuje silne właściwości detoksykujące organizm człowieka. Związek ten przyczynia się do powstawania w organizmie hydroksylazy benzopironowej, która unieczynnia rakotwórcze związki.
Badania epidemiologiczne wykazały, że populacje ludzi spożywające znaczne ilości kalafiorów i brokuł charakteryzują się zmniejszoną liczbą zachorowań na nowotwory żołądka, jelita grubego i trzustki.
Dlaczego warto jeść ryby?
Zawarte w rybach kwasy Omega 3 -kwasy EPA i DHA zapobiegają takim schorzeniom jak: choroby serca, zatory i zakrzepy naczyniowe oraz wpływają hamująco na rozwój niektórych nowotworów. Wykazują również działanie przeciw-zapalne i przeciw-alergiczne. W zakresie gospodarki lipidowej, obniżają one poziom trójglicerydów we krwi i podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL). Przeprowadzone badania wykazują korzyści ze stosowania omega 3 w prewencji i terapii chorób serca. W dużych badaniach klinicznych (RCT), w którym wzięło udział około 40 000 pacjentów zastosowano kombinacje kwasów EPA i DHA, uzyskując dobre efekty profilaktyczne u zdrowych ochotników, jak również korzystne efekty lecznicze, w istniejących już schorzeniach serca. Wielostronne, korzystne i bezpieczne działanie kwasów omega 3 na układ sercowo-naczyniowy stwarza szerokie możliwości ich wykorzystywania w terapii kardiologicznej. Kwasy EPA i DHA obniżają poziom trójglicerydów we krwi, na skutek hamowania ich biosyntezy w wątrobie. Wykazano, ze spożywanie kwasów omega 3 pozwala na obniżenie poziomu trój glicerydów nawet o 30%.Ponadto, kwasy omega 3 obniżają ciśnienie tętnicze krwi.
Probiotyki - co o nich wiemy?
DLACZEO POWINNISMY STOSOWAĆ PROBIOTYKI?
Probiotykami określa się żywe mikroorganizmy , które po spożyciu oddziałują korzystnie na funkcjonowanie organizmu konsumenta poprzez wpływ na florę jelitową. Właściwości probiotyczne wykazuje wiele szczepów bakterii kwasu mlekowego ( Lactobacillus, Bifidobakterium) oraz drożdże ( Saccharomyces boulardi).
Zaburzona równowaga w przewodzie pokarmowym może doprowadzić do różnych dolegliwości: wzdęcia, biegunki, zapalenia jelit, zwiększenie czynników kancerogennych .
Oddziaływanie fizjologicznej flory jelitowej jest wielokierunkowe i obejmuje:
- zapobieganie kolonizacji przewodu pokarmowego przez drobnoustroje patogenne,
- wytwarzanie przez bakterie jelitowe substancji, które hamują lub zabijają patogenne drobnoustroje, np. kwasy organiczne, nadtlenek wodoru, bakteriocyny,
- hamowanie wzrostu bakterii patogennych przez stwarzanie niekorzystnych warunków środowiska (kwaśne pH) i stymulacji perystaltyki jelit,
- działanie cytoprotekcyjne, pobudzające procesy regeneracji nabłonka jelit, dzięki wytwarzaniu substancji, takich jak arginina, cysteina i glutamina,
- wytwarzanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (np. octowego, propionowego, masłowego), które są materiałem energetycznym dla nabłonka jelita grubego,
- zwiększają ochronne przeciwko chorobom autoimmunologicznym
- uczestnictwo w procesie trawienia pokarmów zawierających laktozę, oligosacharydy i niektóre rodzaje błonnika,
- wytwarzanie witamin, tj. B1, B2, B12 i K,
- ułatwianie wchłaniania wapnia,
- stymulowanie aktywności układu immunologicznego człowieka,
- działanie antykarcynogenne na zasadzie hamowania procesów gnilnych, w których wytwarzane są nitrozoaminy,
- obniżanie poziomu cholesterolu we krwi dzięki przetwarzaniu go przez niektóre bakterie w sterole.